Kopen of huren als starter?

  • Algemeen, Financieel Advies, Hypotheken, Makelaardij
  • 30 mei 2024
Kopen of huren als starter

Als je in 2024 voor het eerst de woningmarkt betreedt, sta je voor een belangrijke keuze: wil je een huis kopen of huren als starter? Deze beslissing heeft gevolgen voor je financiële situatie maar ook voor je flexibiliteit, zowel nu als in de toekomst.

Op de lange termijn is een woning kopen meestal financieel voordeliger. Toch kan huren, afhankelijk van je persoonlijke situatie, een slimmere keuze zijn. Om je te helpen, hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van beide opties op een rij gezet.

Voordelen van een huis kopen

Een koophuis biedt diverse voordelen. Ten eerste bouw je vermogen op doordat je elke maand een deel van de hypotheek aflost, waardoor het huis steeds meer jouw eigendom wordt. Daarnaast profiteer je van eventuele waardestijgingen van de woning, wat bij verkoop winst kan opleveren.

Je kunt ook profiteren van hypotheekrenteaftrek, wat je netto woonlasten verlaagt. Een hypotheek sluit je meestal af voor dertig jaar, wat zorgt voor financiële voorspelbaarheid. Bovendien heb je als eigenaar meer vrijheid om je huis naar wens te verbouwen.

Nadelen van een huis kopen

Er zijn echter ook nadelen, vooral voor starters. De kosten voor het kopen van een woning zijn vaak hoog, en daarnaast moet je rekening houden met bijkomende kosten zoals onderhoud en reparaties. Mocht daarnaast de waarde van je huis dalen, dan loop je het risico op een restschuld zodra je de woning weer wilt verkopen

Voordelen van huren

Een belangrijk voordeel van huren is de flexibiliteit: je kunt gemakkelijk verhuizen bij bijvoorbeeld een nieuwe baan of wanneer je wilt samenwonen. Als huurder hoef je je tevens geen zorgen te maken over onderhouds- en reparatiekosten, aangezien deze verantwoordelijkheid bij de verhuurder ligt.

Nadelen van huren

Het grootste nadeel van huren is dat je geen vermogen opbouwt. De maandelijkse huur die je betaalt, ben je voorgoed kwijt. Daarnaast stijgen huurprijzen jaarlijks, waardoor je op lange termijn mogelijk meer betaalt dan wanneer je een huis zou kopen.

Win advies in om een weloverwogen keuze te maken 

Of je nu kiest voor kopen of huren als starter, het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen. De hypotheekadviseurs van Damen begeleiden je graag bij het maken van de keuze die het beste past bij jouw situatie en toekomstplannen. Plan direct een afspraak voor een gratis hypotheekgesprek!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt & over hypotheken? Wij nemen jou graag mee in ons werkveld en laten je kennis maken met onze kantoren en medewerkers en geven je een kijkje achter de schermen. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.