Is een klimaatlabel voor huizen de toekomst?

  • Algemeen, Makelaardij
  • 16 april 2024

Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor. Denk aan overstromingen, hittegolven en droogte. Dit kan grote gevolgen hebben voor je woning, met mogelijk schade en zelfs waardeverlies. Biedt een klimaatlabel een mogelijke oplossing om het risico van klimaatverandering in kaart te brengen voor een woning? 

Weet jij hoe goed jouw huis bestand is tegen deze klimaatrisico’s?

Drie grote banken pleiten voor een klimaatlabel voor huizen. Zo’n label zou kopers van een woning en huiseigenaren inzicht geven in de klimaatrisico’s van hun woning. Dit kan helpen bij het nemen van gerichte maatregelen om de woning te verduurzamen en te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Welke risico’s loop je?

  • Overstroming: In Nederland staat bijna 6 op de 10 woningen in een gebied met risico op overstroming.
  • Funderingsproblemen: Ongeveer 1 miljoen woningen in Nederland kampen met funderingsproblemen, vaak door droogte. De kosten voor herstel kunnen hoog oplopen.
  • Hittestress: Door de opwarming van de aarde worden hittegolven vaker en extremer. Dit kan leiden tot schade aan daken en gevels.

Wat kun je doen?

  • Informeer jezelf: Er is veel informatie beschikbaar over klimaatrisico’s per regio en per woning.
  • Verduurzaam je woning: Door te investeren in isolatie, zonnepanelen en andere maatregelen, kun je je woning beter bestand maken tegen klimaatverandering.
  • Pas je verzekering aan: Zorg ervoor dat je verzekering de juiste dekking biedt voor de klimaatrisico’s in jouw regio.

Een klimaatlabel kan een handig hulpmiddel zijn om je op weg te helpen. Maar er is nog geen concreet plan voor de invoering van zo’n label. Wij kunnen je wel helpen om de klimaatrisico’s van jouw droomhuis in kaart te brengen. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen over de koop van een woning en eventuele maatregelen om je woning te beschermen. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Samen bouwen we aan een toekomstbestendige woning!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt & over hypotheken? Wij nemen jou graag mee in ons werkveld en laten je kennis maken met onze kantoren en medewerkers en geven je een kijkje achter de schermen. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.