Huis verbouwen? Hypotheek regelen en vergunningen!

  • Hypotheken
  • 24 juni 2022

Staat er bij jou deze zomer een verbouwing op het programma?

Hypotheek

Een verbouwing kan op verschillende manieren worden gefinancierd: bij het aankopen van de woning in de hypotheek, door middel van het verhogen van je bestaande hypotheek, door een tweede hypotheek op te nemen of door middel van een lening (doorlopend- of WOZ-krediet).

De hoogte van het bouwdepot wordt bepaald door de waarde van de woning na de verbouwing en de hoogte van het inkomen. De taxateur stelt vooraf vast wat de waarde van je woning na verbouwing zal zijn. Van dit bedrag kun je maximaal 100 % lenen. De hoogte van het bouwdepot is ook afhankelijk van het soort verbouwing.

Je mag geld uit het bouwdepot alleen gebruiken voor meerwerk of verbeteringen die je huis in waarde vermeerderen en vastzitten aan de woning. Belangrijk hierbij is dat de verbeteringen permanent worden aangebracht.

Als er iets betaald moet worden voor de verbouwing, vraag je de bank om deze rekeningen te betalen vanuit jouw depot. Ook kun je een declaratie indienen als je zelf iets hebt voorgeschoten. Bijna alles wat te maken heeft met de verbouwing, kun je vanuit het bouwdepot laten betalen.

Vergunning

Als je verbouwing ingrijpend is, kan het zijn dat je één of meerdere vergunningen nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je iets wilt aanbouwen of als je een bijgebouw op je erf wilt plaatsen.

Maar ook als je juist iets wilt slopen, kan het zijn dat je dit vooraf bij een overheidsinstantie (bijvoorbeeld je gemeente) moet melden. Het is verstandig om dit van tevoren te controleren. Dat kan via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Zijn jouw werkzaamheden vergunnings- of meldingsplichtig? Dan kun je, na de check, de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.

Vergunning aanvragen
Als je een vergunning aanvraagt, moet je daarvoor betalen. Ook als je uiteindelijk besluit om toch niet te gaan verbouwen. De kosten van de aanvraag kunnen per vergunning en per gemeente verschillen. Vind je die informatie niet zo 1-2-3 op de website van jouw gemeente? Ook dan kan het Omgevingsloket je helpen.

Vergunningsvrij
In sommige gevallen is een vergunning niet verplicht. Bijvoorbeeld als je een dakkapel wilt plaatsen aan de tuinkant van je woning. Maar let op: die moet dan wel binnen bepaalde maten vallen. Ook een uitbouw of veranda mag je vergunningsvrij bouwen, zolang deze niet dieper is dan vier meter.

Een overzicht van alle specifieke afmetingen kun je vinden in het Besluit omgevingsrecht. Dat is een lange, formele tekst, maar met de zoekfunctie van jouw browser kun je redelijk snel de juiste informatie vinden.

Burenrecht
Ook je buren hebben vaak inspraak in jouw verbouwing. In de wet staan meerdere burenrecht-bepalingen die goedkeuring – of in elk geval geen afkeuring – verplicht stellen. Zelfs als je een vergunning krijgt of vergunningsvrij mag bouwen! Breng je buren daarom bijtijds op de hoogte van je plannen en vraag of ze daar geen bezwaar tegen hebben.

Opstalverzekering
Door een verbouwing kan de (herbouw)waarde van je huis hoger worden. Als dat zo is, heeft dat soms gevolgen voor je opstalverzekering.

 

Vragen of meer informatie?
Heb je vragen over het afsluiten of verhogen van je een hypotheek? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder. Bel naar een van onze kantoren voor een afspraak of vul het formulier op onze website in en wij bellen je terug.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt & over hypotheken? Wij nemen jou graag mee in ons werkveld en laten je kennis maken met onze kantoren en medewerkers en geven je een kijkje achter de schermen. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.