Extra hypotheek in 2024 voor verduurzaming

 • Hypotheken, Verduurzamen woning
 • 6 februari 2024

Ben je van plan om in 2024 een huis te kopen en het energiezuiniger te maken? Of wil je jouw bestaande woning upgraden naar een groenere leefomgeving? Overweeg dan om een extra hypotheek af te sluiten voor duurzame verbeteringen. De adviseurs van Damen zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen en delen graag de belangrijkste informatie met je. 

 

Verduurzaming als voorwaarde

Vanaf 26 januari 2024 is het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten voor het verduurzamen van je woning, op voorwaarde dat het extra geld uitsluitend wordt besteed aan energiezuinige maatregelen. Deze investeringen omvatten onder andere:

 • Isolatie van gevels, daken, vloeren en leidingen.
 • Het glas verduurzamen middels HR-glas, bij voorkeur HR++.
 • Energie-efficiënte deuren en kozijnen in combinatie met hoogwaardig HR-glas.
 • Het toevoegen van een douchewarmte-terugwinningsystemen.
 • Energiezuinige ventilatiesystemen en andere besparende voorzieningen.
 • Specifieke warmtepompen, zonnecellen of een combinatie van beide.

 

Extra hypotheek en subsidiemogelijkheden 

De hoogte van het extra bedrag dat je kunt lenen, is gekoppeld aan het energielabel van je woning. Vanaf 1 januari 2024 geldt:

 • Label A en B: € 10.000 extra hypotheek
 • Label C en D: € 15.000 extra hypotheek
 • Label E, F of G: tot € 20.000 extra lenen

Het is niet vereist dat je woning een beter energielabel krijgt na deze investeringen. Je kunt het extra bedrag zelfs lenen als de hypotheek hoger wordt dan de waarde van je woning, met een maximum van 106% van de getaxeerde waarde na de aanpassingen.

Naast de mogelijkheid om een hogere hypotheek te verkrijgen, kun je ook profiteren van de ISDE-subsidieregeling, waarvan het budget in 2024 is verhoogd tot € 600 miljoen. Deze regeling ondersteunt diverse energiezuinige maatregelen, zoals isolatie, bepaalde warmtepompen en zonneboilers.

 

Energielabel als factor voor maximale hypotheek

Vanaf dit jaar speelt het energielabel van je huis niet alleen een rol voor het verkrijgen van een hogere hypotheek, maar ook bij het bepalen van de maximale hypotheek. Hoe energiezuiniger je woning, hoe meer je kunt lenen. Dit geldt voor woningen met minimaal een energielabel D.

 

Vakkundig advies bij je hypotheek

Het berekenen van je maximale hypotheek kan ingewikkeld zijn, vooral met deze nieuwe regels. De erkende financiële adviseurs van Damen zijn gespecialiseerd in hypotheken en zijn volledig op de hoogte van de recente veranderingen. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag bij het realiseren van je duurzame woonwensen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt & over hypotheken? Wij nemen jou graag mee in ons werkveld en laten je kennis maken met onze kantoren en medewerkers en geven je een kijkje achter de schermen. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.