Beheers jij jouw financiën?

  • Financieel Advies
  • 13 maart 2024

Dit jaar vindt de Geldweek plaats van 11 tot en met 15 maart. Gedurende deze periode zullen op lagere en middelbare scholen onderwijzers en speciale gasten lessen verzorgen. Deze initiatieven beogen kinderen en adolescenten wegwijs te maken in de wereld van financiële zelfstandigheid. Ook is het een uitgelezen kans voor ouders om zowel hun kroost te ondersteunen als zelf nieuwe inzichten te vergaren.

12 maart 2024

Tegenwoordig worden jongeren al op een vroegere leeftijd blootgesteld aan financiële verlokkingen. Denk aan influencers die producten promoten of spellen die aankopen van extraatjes suggereren. Jongeren hebben vaak nog maar een beperkt begrip van geldwaarde en de financiële gevaren die dagelijks op de loer liggen.

Financiële verantwoordelijkheid

Studies tonen aan dat de basis voor een financieel gezond leven al vroeg wordt gelegd. Vandaar dat ‘Hoe beheers jij jouw geld?’ het centrale thema is tijdens de Geldweek dit jaar. Zowel tijdens als na deze week zijn er tal van activiteiten en materialen, zoals de Explainervideo’s over financiële verleidingen, die inzicht geven in hoe je weerstand kunt bieden aan de drang om geld uit te geven – nuttige informatie voor alle leeftijden.

Orde scheppen in financiën

Ongeacht je leeftijd, het beheren van je financiën start met een duidelijk overzicht. Het opzetten van een (digitaal) kasboek kan hierbij essentieel zijn. Veel banken stellen deze kosteloos ter beschikking aan hun klanten, maar er zijn ook andere organisaties die dergelijke diensten aanbieden, zowel gratis als tegen betaling.

Budgettering

Door inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven (denk aan huur, hypotheek, energiekosten), kun je je financiën verdelen over verschillende budgetten. Dit kan variëren van boodschappen tot kleding, cadeaus, en uitstapjes. Indien je geld overhoudt, is dit een kans om te sparen.

Verleidingen weerstaan

Net zoals jongeren gelokt worden door influencers en spelontwikkelaars, staan volwassenen dagelijks bloot aan verleidingen via reclames. Het effectief weerstaan van deze impulsen begint bij het vermijden van impulsieve aankopen. Overweeg een aankoop uit te stellen; als de wens na een tijdje nog steeds bestaat, kan de aankoop alsnog overwogen worden. Vaak zal de impulsieve behoefte echter verdwenen zijn.

Deskundig advies

Bij Damen makelaardij begrijpen we het belang van kennis en overzicht bij effectief geldbeheer. Met een volledig pakket aan officiële diploma’s en jaarlijkse bijscholing, staat onze financieel adviseur Albert Postma voor jou klaar om vragen over financiën te beantwoorden en gedegen advies te geven. Voor ondersteuning van een expert, aarzel niet om contact op te nemen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt & over hypotheken? Wij nemen jou graag mee in ons werkveld en laten je kennis maken met onze kantoren en medewerkers en geven je een kijkje achter de schermen. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.