Damen O.G.

Vraag dit jaar nog een energielabel aan!

Heb je de komende jaren verhuisplannen? Vraag dan dit jaar nog een energielabel aan en bespaar daarmee gemiddeld zo’n 180 euro!

Per 1 januari 2021 wijzigen de regels rondom het energielabel. De belangrijkste verandering is dat er een energiedeskundige langskomt om het label te bepalen. Daardoor stijgen de kosten van een energielabel tot gemiddeld 190 euro. Nu ben je voor het aanvragen slechts ongeveer 10 euro kwijt.

Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning en is tien jaar geldig. Dus als je het label nu voor het einde van het jaar aanvraagt, dan heb je een label dat nog 10 jaar geldig is.

 

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 van start. Dit is een methodiek om de energieprestaties van nieuwbouw en bestaande bouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw te bepalen. Deze nieuwe methode betekent dat de systematiek voor het definitieve energielabel wordt aangepast. Straks moet er een expert langskomen om het energielabel te kunnen bepalen. Nu kost het huidige energielabel ongeveer 10 euro. Dit zal naar verwachting straks ongeveer 190 euro zijn.

 

Waarom verandert het?

•      De huidige nauwkeurigheid van het Vereenvoudigd Energielabel (VEL): Het energielabel voor koopwoningen wordt aan de hand van 10 kenmerken, die de woningeigenaren zelf opgeeft, bepaald. Dit is niet nauwkeurig genoeg. Daarom heeft de overheid een nieuw energielabel opgesteld.

•       BENG-2: De tweede reden is dat vanaf juli 2020 het energielabel bepaald wordt op basis van de BENG-2 in plaats van de Energie-Index. Dat betekent dat de geometrie meer invloed heeft op het resultaat.

 

Voor bestaande bouw zal het energielabel op basis van de BENG-2 indicator bepaald worden. Deze Europese regelgeving vereist dat de energieprestatie van een woning in kWh/m2 wordt uitgedrukt. De systematiek om dit te bepalen is dermate ingewikkeld dat een expert nodig zal zijn. De nieuwe keuring wordt pas in januari 2021 van kracht.

Je kan een definitief energielabel online aanvragen:

•      Ga naar Energielabelvoorwoningen.nl en log in met je DigiD

•      Controleer de gegevens van je woning en pas ze eventueel aan.

•      Voeg digitaal bewijs toe. Hier wordt vanzelf om gevraagd. Je kan dan denken aan een bouwtechnisch rapport, factuur van isolatie/zonnepanelen of foto’s).

•      Selecteer een erkend deskundige (op basis van procestijd of tarief).

•      De deskundige controleert gegevens.

 

De erkend deskundige controleert jouw gegevens op afstand en komt dus niet bij je thuis langs. Heeft de deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvang je van de Rijksoverheid een e-mail met het definitieve energielabel. Soms ontvang je binnen één dag al definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de reactietijd van de erkend deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal. Na goedkeuring van jouw gegevens wordt het definitieve label automatisch geregistreerd.

 

Je kan ook jouw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.

 

 

home icon