Huizenprijzen stijgen met 3,5%!

stijging prijzen

De huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal 3,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In vergelijking met het eerste kwartaal zijn de prijzen met 1,7 procent gestegen naar 215.000 euro voor de gemiddelde woning. Het is het derde kwartaal op rij dat de huizenprijzen stijgen. In het tweede kwartaal van 2014 zijn er  41 procent meer woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Er werden in totaal 29.216 woningen verkocht, in de gehele woningmarkt werden er het afgelopen kwartaal naar schatting 39.000 woningen verkocht. Het is daarmee het hoogste aantal verkopen sinds het begin van de crisis, eind 2008.

Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar werden er ruim 20 procent meer woningen verkocht. Het aantal verkopen ligt in het tweede kwartaal vaak hoger dan in het eerste kwartaal, maar de afgelopen tien jaar lag dat verschil met een gemiddelde van 14 procent een stuk lager. 

De gegevens zijn afkomstig van de NVM. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

 

Uit het dal

"Het eerste kwartaal van 2014 liet ook al een dergelijke stijging zien ten opzichte van een jaar eerder, wat aangeeft dat de markt nu echt uit het dal klimt. De afgelopen vier kwartalen hebben de makelaars voor het eerst weer meer dan honderdduizend woningen verkocht, iets wat we de afgelopen vijf jaar niet hebben gezien", aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

De makelaarsvereniging benadrukt dat de markt nog niet helemaal is hersteld; de woningverkopen liggen nog een stuk lager dan voor de crisis. Toen werden er zo'n 150.000 woningen per jaar verkocht.

De gegevens zijn afkomstig van de NVM. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

 

Verschil per regio

Het tempo waarop de woningmarkt zich herstelt, verschilt per regio. In de stedelijke gebieden herstelt de woningmarkt een stuk sneller dan daarbuiten; Amsterdam, Utrecht, Leiden en Delft doen het erg goed.

In de noordelijke provincies, Flevoland, het zuidoosten van Gelderland en de oostkant van Noord-Brabant bevinden zich relatief vaak moeilijk verkoopbare woningen.

Vraagprijs

 In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er in totaal er ongeveer 45.000 moeilijk verkoopbare woningen; een vijfde van het aanbod. Vaak zijn die woningen moeilijk te verkopen omdat de vraagprijs te hoog ligt, zo'n 20 procent boven de geschatte marktwaarde.

Veel verkopers willen geen verlies maken, in sommige gevallen moet een bepaalde verkoopprijs gehaald worden om de restschuld te beperken.